HİNT BÜLBÜLÜ ÖZELLİKLERİ VE BAKIMI

HİNT BÜLBÜLÜ ÖZELLİKLERİ VE BAKIMI

Zebra İspinozu olarak da bilinen  Hint Bülbülü tatlı sesi, hareketli yapısı, güzel renkleri ve sosyal bir canlı olup kendi türleriyle bir arada, barış içinde yaşamasıyla en sevimli evcil kuşlardan biri olduğunu gösterir. Ülkemizde de sıkça beslenen Hint Bülbüllerinin anavatanı Avustralya’dır. Birçok farklı türleri bulunan bu güzel kuşlar minik ebatlara sahiptir, ömürleri de çok uzun değildir. Sırtlarından kuyruklarına uzanan siyah beyaz desenler onlara zebra adının verilmesini sağlamıştır

HİNT BÜLBÜLÜ GENEL ÖZELLİKLERİ

  • Hint Bülbüllerinin karakteristik fiziksel özelliği, göz altlarında bulunan siyah desendir. Sırtlarında ve kuyruklarında ise zebrayı andıran siyah beyaz desenleri vardır.
  • Gözleri kırmızı, ayakları ise sarı ve turuncu tonlarındadır.
  • Boyutları 10 santimetre, ağırlığı ise 12 gram kadardır.
  • Doğal yaşam alanlarında 2 ile 3 kadar yaşayabilen Hint Bülbüllerinin ömrü iyi bir bakım ve beslenmeyle 7 yıla kadar uzatılabilir.
  • Sosyal hayvanlardır.
  • Cinsiyetleri kolay ayırt edilir. Dişileri gri, erkekleri ise turuncu, kahverengi, beyaz, siyah ve gri desenli olurlar. Ayrıca erkek Hint Bülbüllerinin yanaklarında da farklı renkte desenler bulunur. Erkeklerinin gagaları kızıl, dişilerinki ise turuncu olur.
  • Yavru Hint Bülbüllerinin gagaları siyah, tüyleri de gridir. Yavrular 90 günlük olunca renkleri belli olmaya başlar. Bu da 90 günden sonra cinsiyet tespiti yapabileceği anlamına gelir.
  • Doğal yaşam alanları kurak iklimlerdir.
  • Çok kolay ürerler.
  • Kanaryalarla iyi anlaşırlar.

HİNT BÜLBÜLÜ BAKIMI

Hint Bülbüllerinin bakımları kolay olduğu için, ilk kez kuş sahiplenmek isteyenlere idealdirler. Kendilerini koruma güdüsüyle hareket eden ürkek kuşlar olmalarından ötürü, kafeslerinin güvende olacakları, sakin bir yere koyulması gerekir. Klima ya da kalorifer gibi soğutma ve ısıtma araçları kafeslerinin yakınında olursa hastalanabilir ya da strese girebilirler. Hint bülbülleri sosyal ve barışçıl kuşlar oldukları için tek olarak alınmaları tavsiye edilmez. En az iki Hint Bülbülüne birlikte bakmalısınız. Böylece doğasına daha uygun bir ortam yaratmış olursunuz ve sizden daha az ilgi isteyeceklerini görürsünüz. Gün içinde uzun süreler boyunca dışarıda kalıyorsanız, Hint Bülbülleriniz için televizyonu ya da radyoyu açık bırakabilirsiniz. Çünkü bu kuşlar ses duymayı severler. Kendileri de oldukça gürültücü olan bu kuşlar, sessiz ortam sevenlere pek de önerilmez. Evde olduğunuz vakitlerde de onlarla konuşursanız, çok mutlu olacaklardır. Hint Bülbülleri ürkek hayvanlar oldukları için size çok yanaşmayacak ve sizden korkacaklardır. Onları yavruyken alırsanız size daha rahat alışırlar ama muhabbet kuşu gibi omzunuzda gezdirmeyi ya da elinize almayı hayal etmeyin. Çekingen olsalar da Hint Bülbülleri insan canlısı kuşlardır. Kafesini açtığınız zaman evin içinde uçmaktan hoşlanırlar.

HİNT BÜLBÜLÜ BESLENME

Hint Bülbülleri, muhabbet kuşlarının yediği yemlerden yiyebilir. Muhabbet kuşlarının yemleriyle besin değerleri aynı olsa da Hint Bülbülü yemleri daha küçük tohumlu olurlar. Hint Bülbüllerine kanarya yemi de verilebilir. Nijer tohumu, ak darı, kırmızı darı da severler. Hint Bülbüllerinize Ara ara yumurta da verebilirsiniz. Yeşillik ve meyveleri de seven Hint Bülbülleri de diğer kuş türleri gibi avokadodan zehirlenirler. Evcil kuşlar kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Kalsiyumu alabilecekleri bir ürün olan mürekkep balığı kemiği, ülkemizde yaygındır ve çok kolay bulunur. Bu ürün Hint Bülbüllerinin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu yeterince içerir. Gaga taşı olarak da bilinen mürekkep balığı kemiği yerine yumurta kabuğu da kullanabilirsiniz. Ayrıca Hint Bülbülünüzün her daim rahat ulaşabileceği temiz ve taze suyu bulunmalıdır.

HİNT BÜLBÜLLERİNDE ÜREME

 

Hint Bülbülü genellikle çift olarak alınır. Güçlü bir üreme güdüsüne sahip oldukları için bu canlılar çok kolay ürerler. Yuva ve yumurtalarını güvenle bırakabilecekleri bir yer temin edildiğinde Hint Bülbüllerinin ne kadar kolay ürediğini anlayacaksınız. Üremelerini kontrollü hale getirmezseniz bu sevimli kuşların özellikle dişileri zayıf düşer. Çünkü dişi Hint Bülbülleri yumurtlayabilmek için çok fazla enerji harcarlar. Bu da zayıf düşüp ölmelerine neden olabilir. Bunun önüne geçmek için üreme molaları verilmesi zorunludur. Kuluçka dönemlerin Hint Bülbüllerine besin değeri yüksek yemler verilmeli ve beslenme planları değiştirilmelidir.

Share :

Popular Post

Archives

Instagram

Email for newsletter

WhatsApp Destek
Merhaba
Merhaba, sizlere nasıl yardımcı olabilirim ?